Petak, 26 Rujan 2014 13:44

U velikoj akciji Interpola uhićeno više od tisuću ljudi

Intel-Plan

 

U policijskoj operaciji bez presedana protiv organiziranog kriminala diljem Europe ovoga mjeseca uhićeno je više od 1000 osoba, a 30 djece u sklopu akcije spašeno od trgovine ljudima, izvijestio je u srijedu Europol, a prenosi Hina. -Riječ je o najvažnijoj koordiniranoj akciji protiv organiziranog kriminala poduzetoj dosad u Europi-, rekao je na konferenciji za novinare Rob Wainwright, direktor Europola europske policijske organizacije čije je sjedište u Den Haagu.

Više od 20.000 policajaca sudjelovao je u akciji pod nazivom "Operacija Arhimed", koju je činilo više od 300 odvojenih akcija. U njima su sudjelovali predstavnici 28 zemalja EU-a te Australija, Norveška, SAD, Švicarska, Srbija i Kolumbija. Policija se usredotočila na devet sektora organiziranog kriminala, među kojima su trgovina ljudima, trgovina heroinom i kokainom, cyber kriminal te organizacija ilegalnog useljenja. Tijekom akcije od trgovine ljudima spašeno je 30 djece te zaplijenjeno 600 kg kokaina, 200 kg heroina i 1300 kg kanabisa. "Akcijom smo željeli obuhvatiti cjelokupnu infrastrukturu, a ne samo izdvojene slučajeve", rekao je Wainwright, dodavši da se broj uhićenih u akcijama neprestano povećava.

U operaciji je sudjelovala i Uprava kriminalističke policije u suradnji s Upravom za granicu MUP-a RH - MUP RH je tijekom provedbe JAD-a 2014. aktivno sudjelovao u provedbi EMPACT prioriteta "Ilegalne migracije". U odnosu na kriminalnu aktivnost koja se odnosi na krijumčarenje ljudi i ilegalne migracije u sklopu EU identificirana su tri fenomena: ilegalni ulaz migranata u EU, sekundarna kretanja migranata unutar EU i olakšavanje tranzicijskog statusa migranata u EU, sukladno čemu je MUP RH procjenom ugroženosti od ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba na području RH odredio 4 "žarišne" točke na kojima je provedeno pojačano postupanje policijskih službenika MUP-a po pitanju EMPACT prioriteta "Ilegalne migracije", i to: Policijska uprava zagrebačka, Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu BREGANA, Policijska uprava zagrebačka, Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba s inspekcijskim službama u zračnom prometu ZAGREB, Zračna luka PLESO, Policijska uprava vukovarsko-srijemska, Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba s inspekcijskim službama u cestovnom prometu BAJAKOVO, Policijska uprava vukovarsko-srijemska, Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u željezničkom prometu TOVARNIK.

Pojačana postupanja zbog sve većeg pritiska ilegalnih migranta i potencijalnih tražitelja azila na vanjske granice RH i EU, a u cilju sprečavanja i identificiranja kriminalnih skupina i pojedinaca u vezi ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba, a sukladno sačinjenim provedbenim planovima mjera i radnji na sve 4 lokacije započela su 17.09.2014. godine u 06,00 sati i završila 18.09.2014. godine u 24,00 sati (ukupno 42 sata).

Najnovije vijesti