Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 09:55

U tijeku je globalni hakerski napad bez presedana

Intel-Plan

Zavod za sigurnost informacijskih sustava intenzivno prati razvoj nove vrste računalne ugroze koja se tijekom petka, 12. svibnja proširila diljem svijeta, a poznata je pod nazivom Wanna Decryptor, Wannacry ili Wcry. Radi se o samoreplicirajućem računalnom virusu čija je osnovna zadaća kriptiranje podataka koji se nalaze na zaraženom računalu.

Kao način širenja Wcry iskorištava ranjivost MS17-010 te korištenjem EternalBlue/DoublePulsar alata ostvaruje pristup na ciljana računala. Također, postoji mogućnost da se u svrhu zaraze ciljanih računala odnosno informacijskih sustava koristi i phishing metoda na način da se ciljanom korisniku isporuči poruka elektroničke pošte sa zaraženim privitkom čijim se otvaranjem pokreće izvršavanje zlonamjernog koda.

Poznata antivirusna tvrtka Kaspersky upozorila je u svojoj analizi kako je WannaCry preveden na cijeli niz jezika što može ukazivati i na potencijalne zemlje ciljeve napada. Među navedenim jezicima nalazi se i hrvatski pa bismo mogli očekivati da se WannaCry ransomware pojavi i na nezaštićenim računalima tvrtki i pojedinaca i kod nas.

Preporuka je svakako da ažurirati antivirusne definicije na najnoviju inačicu.

Najnovije vijesti