Ponedjeljak, 24 Studeni 2014 10:39

Rusi hakirali na tisuće web kamera diljem svijeta, uključujući i Hrvatske

Intel-Plan

 

Otvorena je nova web stranica Insecam sa sjedištem u Rusiji, koja uživo pušta prijenos s web kamera instaliranih diljem svijeta, uključujući i snimke beba i pacijenata u bolnicama.

Ruski hakeri pristupili su tisućama kamera pomoću već postavljene lozinke od strane proizvođača, izjavili su britanski dužnosnici. Najčešće se radilo o šifri 12345. Ti detalji su besplatno dostupni na internetu, ostavljajući kamere nezaštićenima i dostupnim svima.

Na stranici se objašnjava da je cilj ove akcije zorno pokazati kako je lako strancima gledati snimke preko webkamera ako su vlasnici ostavili onu šifru na uređaju za spajanje na Interent koju su automatski dobili kupnjom uređaja - najčešće se radi o šifri 12345. Na Insecamu su hakirane isključivo takve stranice - hakeri se nisu trudili napasti zaštićene kamere.

Hakirane kamere instalirane su u kućama, stanovima, poslovnim objektima, bolnicama i dr., te spojene na Internet. Brzo pregledavanje putem web stranice otkriva live stream sa gotovo 4.600 kamera u SAD-u, uključujući i video bebe koja spava u dječjem krevetiću u New Jerseyju. Više od 2.000 kamere hakirane su u Francuskoj, oko 1500 u Nizozemskoj, a više tisuća u više od 100 zemalja diljem svijeta, uključujući Hrvatsku i Zagreb.

Stručnjaci savjetuju da odmah po kupnji uređaja za spajanje na internet korisnici trebaju istog trena promijeniti šifre. Iste treba birati pažljivo, ne smiju biti očite poput imena, datuma rođenja ili sličnog: preporučuje se da imaju više od 15 znakova, da sadrže pokoje veliko slovo, specijalne znakove poput #, % ili & i brojeve.

Najnovije vijesti