Ponedjeljak, 18 Kolovoz 2014 12:30

Ozloglašena balkanska ruta

Intel-Plan

"Balkanska ruta" je krijumčarska ruta podložna čestim promjenama na što utječu različiti čimbenici (zemljopisni, politički, infrastrukturni, koruptivni i dr.). Pri spomenu "Balkanske rute" najčešće se misli na rutu koja ide od smjera istoka prema zapadu te time na zapljene droge heroina i marihuane (Afganistan - zapadna Europa). Međutim, ovdje treba svakako sagledati i sve aktivniju reverzibilnu "Balkansku rutu", kojom se kokain, laboratorijski proizvedena marihuana tzv. "skunk", amfetamin, "ecstasy" te druge sintetičke droge krijumčare od Zapada prema Istoku.

Isto tako, od ulaska Hrvatske u zajednicu europskih naroda mnogi građani priliku za bijeg od domaćeg siromaštva vide u zaposlenju u nekoj od zemalja Unije. Mnogi su se prijavili za poslove koji će im osigurati egzistenciju i ponovno vratiti vjeru u budućnost. Ipak, neki će se od njih morati suočiti s prevarama i problemima u lancu prostitucije i trgovanja ljudima, što također predstavlja jedan od glavnih problema uz krijumčarenje narkotika. Ulazak Hrvatske u EU nije unio značajnije promjene što se tiče aktivnosti na samoj ruti, jer Hrvatska još nije postala dijelom Schengena tako da njena granica sa Slovenijom predstavlja posljednji filter za ilegalne migracije.

Zbog dinamičnosti vrlo je teško realno procijeniti aktualno stanje "Balkanske rute" pa time i procijeniti "tamnu" brojku koja se odnosi na količinu prokrijumčarene droge određenim krakom "Balkanske rute". Zbog lakšeg praćenja krijumčarenja "Balkanskom rutom", ona se često zemljopisno dijeli na sjevernu, središnju i južnu, s time da se opet svaka od navedenih ruta dijeli na veći broj krakova ("baltička","crnomorska"," jadranska" i sl.).

Prema nekim informacijama, upravo se na Kosovu odvija najveća trgovina, epicentru u kojem se susreću kokainski put iz Latinske Amerike i heroinski iz Afganistana. Tako se kilogram heroina na Kosovu može nabaviti već za 10 tisuća eura, dok na tržištima EU doseže cijenu od 150 tisuća eura.

Potrebno je napomenuti da se u zadnje vrijeme javljaju različite koalicije i razvija suradnja između više zemalja kako bi se što više suzbio ilegalan promet narkotika i ljudi.

Najnovije vijesti