Srijeda, 01 Veljača 2017 14:27

Dani europskog broja 112

Intel-Plan

Državna uprava za zaštitu i spašavanje uskoro obilježava Dan europskog broja 112 prigodnim programom za djecu. Učenici Osnovne škole Ante Kovačića iz Zagreba posjetit će Županijski centar 112 Zagreb i Državni centar zaštite i spašavanja, gdje će im ukratko biti prezentiran rad Centara. Nakon toga bit će održana kratka edukacija učenika, na kojoj će biti upoznati s opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici, ulogom žurnih službi (vatrogasaca, policije, hitne medicinske pomoći, HGSS) te kako ispravno postupiti u tim slučajevima. Edukaciju će provoditi djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb uz prisustvo jednog vatrogasca, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, pripadnika civilne zaštite te potražnog psa.

Broj 112 stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista koji dolaze u Hrvatsku, o čemu svjedoči 1 600 368 poziva na broj 112 u 2016. godini, od kojih je 7628 poziva bilo na stranim jezicima. Vijeće Europskih zajednica je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (Council Decision 91/396/EEC) koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav pružanja pomoći građanima Europske unije.

Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je ustanovljen 11. veljače kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Deklaracijom se pozivaju zemlje članice EU da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan kako bi što više građana Europske unije bilo upoznato s namjenom broja 112.

Broj 112 jedini je broj za hitne službe u devet država članica EU: Danskoj, Estoniji, Finskoj, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine.

U svrhu širenja svijesti o postojanju i značaju broja 112 u Europi i Hrvatskoj, prigodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 DUZS putem područnih ureda za zaštitu i spašavanje i u suradnji s hitnim službama organizira edukacije predškolske i školske djece, posjete Županijskim centrima 112 te brojne druge prigodne aktivnosti u svrhu promidžbe broja 112.

Najnovije vijesti